Thursday, March 23, 2017

BUBUR ASSYURA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Bubur Asyura ialah bubur yang dibuat dengan pelbagai campuran ramuan pada 10 Muharram iaitu pada Hari Asyura. Ia juga dikenali sebagai sugha.

Setiap negeri, terutama negeri-negeri di semenanjung Malaysia, mempunyai Bubur Asyura yang berlainan rasa dan ramuan. Hal ini, menyebabkan pelbagai cara untuk membuat Bubur Asyura.

Panitia Pendidikan Agama Islam turut tidak melepaskan peluang memperkenalkan bubur Assyura kepada warganya. Kerja-kerja memasak bubur assyura ini dilakukan secara bergotong -royong dan diketua sepenuhnya oleh Head Chef yang dilantik iaitu Puan Jamilah Daud bagi Assyura Versi Kelantan. Puan Siti Zalzahila dan ibunya mewakili bubur Assyura versi Utara manakalan Puan Raayah mengetuai Assyura versi Sarawak.  Bubur kemudiannya diagihkan sama banyak kepada semua.


Kerja-kerja memasak dimulakan seawal 8.00 pagi. Kerja-kerja memasak Bubur Assyura ini pastinya akan menjadi kenangan buat semua warga SUBEST. 







No comments:

Post a Comment