Saturday, May 14, 2016

PRAKTIKAL PENYEMBELIHAN

Ustaz Hazlan menunjukkan cara menentukan urat yang perlu dipotong kepada murid
Murid Perempuan SUBEST kyusuk mendengar taklimat Ustaz Rosmin tentang Syarat Sah penyembelihan




 Pada tahun lepas Panitia Agama Islam telah mengadakan satu aktiviti yang begitu penting untuk difahami dan dipraktikkan bersama iaitu Penyembelihan Mengikut Hukum Syarak. Praktikal  Penyembelihan telah dimulakan oleh Ucapan Puan Pengetua Pn Rosliyah Samiun. Acara  diteruskan dengan penerangan tentang syarat-syarat penyembelihan oleh Ustaz Rosmin Satari. Selepas murid ditaklimatkan, praktikal penyembelihan pun bermula. Setiap kelas  perlu menyembelih seekor ayam. Proses penyembelihan diteruskan dengan kerja-kerja pembersihan sehinggalah proses memasak. Semua murid diajar cara melakukan pembersihan bulu ayam, melapah kulit ayam, memotong ayam sehinggalah proses mencuci. Guru-guru perempuan pula ditugaskan untuk memasak. Resepi sup ayam yang dihidangkan hasil air tangan semua guru perempuan SUBEST pada hari itu sangat enak . Pastinya aktiviti praktikal sebegini memberi pengalaman baru buat kami. 
Para Guru Wanita Membantu Dalam Penyediaan Makanan

Puan Aisyarena turut menunjukkan skill memasak. Turut membantu Puan Raziana dan Puan Zaiton

Ini adalah ilmu berguna buat murid-murid SUBEST iaitu teknik membersihkan bulu ayam

Pengetua Puan Rosliyah turut tersenyum dan turun padang.

Puan Farah, Puan Hafizatul dan Puan Raja tidak mahu ketinggalan merakamkan detik indah.

Murid Melakukan Praktikal
Murid diajar cara memegang ayam dengan betul

No comments:

Post a Comment